23948sdkhjf

Sexchikane: Salgsassistent får godtgørelse på 50.000 kroner

En kvinde har fået en godtgørelse på 50.000 kroner efter verbal og fysisk chikane. Det er et tegn på forandring i retspraksis, mener eksperter.

En 19-årig kvindelig salgsassistent har fået tilkendt en godtgørelse på 50.000 kroner, efter at hun har været udsat for seksuel chikane på sin arbejdsplads af butikschefen. Det skriver Fagbladet 3F.

Kvinden har været udsat for både verbal chikane, men også fysisk chikane i form af berøring af kvinden under tøjet.

Den 1. januar trådte en lovændring i kraft, der har til formål at øge godtgørelsen til sexchikaneofre med en tredjedel - fra 25.000 til 33.000 kroner. Maria Elisabeth Reimer Rasmussen, advokat ved HK Danmark, mener, at der sker en mærkbar udvikling både i samfundet generelt og i retspraksis.

- Det, vi ser, er, at nævn og domstole i højere grad accepterer, at der ikke gælder en bagatelgrænse for, hvad der er seksuel chikane. Det illustreres blandt andet ved ligebehandlingsnævnets afgørelse i en sag, hvor en kvinde modtog en besked med ordene ”Du er sexet”, siger hun.

I den sag blev kvinden tilkendt 30.000 kroners godtgørelse.

Den udlægning er Anette Borchorst, Institutleder for Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, helt enig i. Hun mener også, at det er et signal, der bliver sendt med salgsassistentens godtgørelse.

- Der er tale om både verbal og fysisk chikane. Sagen er helt sikkert grov, men det er også et signal om, at godtgørelsesniveauet er for opadgående. Der er ingen tvivl om, at samfundet og retspraksis er i gang med en udvikling.

Peter Breum, advokaten der førte sagen på vegne af den forurettede, anser ikke beløbet som noget ekstraordinært grundet sagens grove karakter. Han har derimod en klar oplevelse af, at seksuel chikane bliver behandlet anderledes hos virksomhederne.

- Vi er selvfølgelig godt tilfredse med, at retten har markeret sagens alvor ved godtgørelsens størrelse, men det er ikke noget beløb langt ud over det sædvanlige – ikke i så grov en sag. Jeg mener til gengæld, virksomhederne har fået mere fokus på, hvad man kan tillade sig på arbejdspladsen, siger han.

Maria Elisabeth Reimer Rasmussen er enig i, at sagens grove karakter gør, at godtgørelsen ikke virker ud over det sædvanlige.

- De lavere godtgørelser er typisk tilkendt ved verbal chikane. I den her sag er der dog både tale om fysisk og meget grov chikane, så derfor vil man ofte se, at godtgørelsen afspejler det, siger hun.

Selvom lovændringen trådte i kraft d. 1. januar, vil en mulig effekt af lovændringen først kunne ses tre til fire år ude i fremtiden, vurderer Peter Breum. Han forudser dog, at man nok vil se en stigning i godtgørelser fremadrettet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089